Poetický večer s kuchařkou
26. 1. 2009
Včera jsem měla zajímavý večer. Začalo to tím, že jsem neměla co dělat, jako už asi celé 2 týdny, co su doma (už ale brzo odjedu).
Pak jsem v poličce v kuchyni zahlédla svou kuchařku (byla mi kdysi pořízena do výbavy) a začala si v ní číst kapitolu Mléko a mléčné výrobky. Rozhodně to stojí za přečtení - tady malá ukázka:
"Víme-li, že je syrové mléko ze zdravé dojnice, zdravými osobami, v čistém prostředí a hygienickým způsobem nadojené, můžeme je pít čerstvé, syrové. Jinak mléko raději sváříme." Takové rady jsem v knize z roku 1999 nečekala, takže jsem byla mile překvapená.
Hned jsem si začala představovat, že bydlím v rodinném domě - možná spíše statku, a kromě malého prasátka si pořídím krávu. Tu budu pást venku na slunci, jak se píše v knize a budu jí dávat dostatek zeleného krmení, aby mělo mléko dostatek vitamínu A a D. Ta myšlenka mě okamžitě nadchla a zauvažovala jsem, jestli jsem nakonec neměla jít radši na zemědělku místo VŠE.
V tom jsem si vzala rohlík a k tomu přikusovala plátky vysočiny. Nechápu, jak k tomu došlo, když rohlík normálně vůbec nejím (vysočinu taky moc ne), každopádně jsem se té kombinaci divila. Pokračovala jsem ovšem v četbě o mléce, smetaně a másle.
"Chceme-li mléko uchovat syrové na kratší dobu, stavíme je do studené místnosti, zakryté čistou utěrkou nebo drátěnou poklicí, abychom je chránili proti prachu a znečištění." No vida, v kuchařce člověk najde i takovéto praktické rady, jak pečovat o domácnost. Nakonec nebudu muset kupovat škaredé upravované mléko v supermarketech. To se může hodit. Dojedla jsem rohlík s vysočinou a vzala si další. Četla jsem o různých druzích mléka, jogurtech ("Podává se někdy i se sladkým džemem-ovocný. Není však trvanlivý, musíme ho jíst, dokud je čerstvý."), smetaně, tvarozích a sýrech. Pak jsem přešla k vyšší formě - švýcarskému fondue, sýrovému pudingu, sýrovým kroketám...a tu se mi vybavily skvělé bramborové krokety s párkem, jaké jsem jídávala u Ladi.
No, pointou tohoto příspěvku je, že člověk může najít něco zajímavého a zábavného tam, kde to vůbec nečeká.
Pak jsem v poličce v kuchyni zahlédla svou kuchařku (byla mi kdysi pořízena do výbavy) a začala si v ní číst kapitolu Mléko a mléčné výrobky. Rozhodně to stojí za přečtení - tady malá ukázka:
"Víme-li, že je syrové mléko ze zdravé dojnice, zdravými osobami, v čistém prostředí a hygienickým způsobem nadojené, můžeme je pít čerstvé, syrové. Jinak mléko raději sváříme." Takové rady jsem v knize z roku 1999 nečekala, takže jsem byla mile překvapená.
Hned jsem si začala představovat, že bydlím v rodinném domě - možná spíše statku, a kromě malého prasátka si pořídím krávu. Tu budu pást venku na slunci, jak se píše v knize a budu jí dávat dostatek zeleného krmení, aby mělo mléko dostatek vitamínu A a D. Ta myšlenka mě okamžitě nadchla a zauvažovala jsem, jestli jsem nakonec neměla jít radši na zemědělku místo VŠE.
V tom jsem si vzala rohlík a k tomu přikusovala plátky vysočiny. Nechápu, jak k tomu došlo, když rohlík normálně vůbec nejím (vysočinu taky moc ne), každopádně jsem se té kombinaci divila. Pokračovala jsem ovšem v četbě o mléce, smetaně a másle.
"Chceme-li mléko uchovat syrové na kratší dobu, stavíme je do studené místnosti, zakryté čistou utěrkou nebo drátěnou poklicí, abychom je chránili proti prachu a znečištění." No vida, v kuchařce člověk najde i takovéto praktické rady, jak pečovat o domácnost. Nakonec nebudu muset kupovat škaredé upravované mléko v supermarketech. To se může hodit. Dojedla jsem rohlík s vysočinou a vzala si další. Četla jsem o různých druzích mléka, jogurtech ("Podává se někdy i se sladkým džemem-ovocný. Není však trvanlivý, musíme ho jíst, dokud je čerstvý."), smetaně, tvarozích a sýrech. Pak jsem přešla k vyšší formě - švýcarskému fondue, sýrovému pudingu, sýrovým kroketám...a tu se mi vybavily skvělé bramborové krokety s párkem, jaké jsem jídávala u Ladi.
No, pointou tohoto příspěvku je, že člověk může najít něco zajímavého a zábavného tam, kde to vůbec nečeká.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář